Fullmäktigt!

Var i förrgår på mitt första fullmäktigemöte som representant för miljöpartiet. Det var kul! Ja, ja jag vet, men alla behöver inte tycka samma saker är kul. Jag tycker förövrigt att bajs är roligt också. Försök tillexempel att byta ut ett ord i filmtitlar med ordet bajs. Ta några rejäla skärmstänkare innan ni börjar leken, ska ni se att ni snart också tycker att bajs är roligt.

Jag har hittat facebook, men kan ju inte hålla på med det också. Verkade dock lite kul...

JAK-sektionen: En grundtes inom JAK är ju att räntan omfördelar kapitaltillgångarna i samhället från de som har lite (och därför måste låna) till de som har mycket ( och därför kan låna ut). Låter logiskt tycker jag. Någon av annan åsikt? Gör gärna er röst hörd!!

image83
TITTA EN MASK!!
Och den liknar pappa på pricken!!


JAK


image82


Detta är en uppmaning till kommentar och tankar till alla dessa personer i min omgivning och framförallt i Stockholmsområdet som tillammans har tusentals akademiska poäng i ekonomi av olika slag. Jag och Jenny funderar på lån i JAK:banken. JAK = Jord Arbete Kapital. En bank baserad på räntefri pengahantering. Så snälla ni med all denna kunskap, akademisk eller aakademisk  - skriv gärna vad ni tycker om denna lånform.

Jag går just en kortkurs i "Rättvis ekonomi" på Åsa folkhögskola. Den handlar om räntefri ekonomi och hålls i av en av JAKs informatörer. Jag kommer att publicera lite tankar varefter. Dessa är det fritt att kommentera. Nedan följer mitt första svar på uppgift ett  i kursen. KOMMENTERA GÄRNA!!

1. Vad tror du, efter du har läst kapitel 1 - 4, att de viktigaste orsakerna var att människor gick samman och startade en räntefri bank?

Jag slås först av att JAK bildades så långt mycket tidigare i Danmark (1931). Hur den ekonomiska situationen såg ut specifikt för Danmark i början av trettiotalet och vilka drivkrafter som fick JAK att se dagens ljus just där är för mig helt okända. Internationellt, och säkerligen även i Danmark, var ju det ekonomiska läget prekärt i slutet av tjugo- och början av trettiotalet. Det "kraschade" lite överallt i världen då om jag inte missminner mig. Många människors livsbesparingar försvann(??) Är detta en hyfsat sann historiebeskrivning, eller ?? Många människor ville plötsligt driva in sina skulder, men få hade pengar att betala med. Ekonomisk kollaps blev följden. Jag har för mig att de internationella lånen kopplades till USA:s guldreserv, men att när alla ville ha sina lån indrivna tog guldet slut!! Eller? Hur som helst en tid då det gällande ekonomiska systemet visade sina brister. Kan ha varit en drivkraft för bildandet av JAK i Danmark. Sedan blev det krig. Det fanns annat att tänka på, minst sagt. Efter kriget kom återuppbyggnaden att ge stora vinster hos många företag, speciellt i länder som Sverige. Vi hade ju en tillväxt på 6-7 procent i Sverige under mitten av sextiotalet!!!! Det borde alltså inte varit det ekonomiskt prekära läget som drev fram bildandet av JAK i Sverige. Eftersom läget absolut inte var sådant. Jag skulle snarast tro att det var den internationellt ökande miljömedvetenheten som drev på bildandet i Sverige. Det var ju tillexempel 1962 som Rachels Carsons Silent Spring kom ut i USA. En bok som beskrev hur bekämpningsmedel dödar djurlivet och skapar en "tyst vår". Hon beskriv i Wikipedia som en del av den tidiga miljörörelsen. Att JAK är starkt kopplad till miljörörelsen är otvielaktigt, efter att ha läst de första fyra kapitlen i JAK-boken. I Sverige kan det nya fräscha miljötänkandet vara en orsak till bildandet. Som boken anger fick ju den ekonomiska krisen i början av nittiotalet positiva effekter på medlemsantalet i JAK. Fattas bara annat med en ränta på 500 procent!!!


2. I kursboken (sid 11) står det om sambandet mellan ekonomi och ekologi, att våra ekonomiska spelregler sätts före och över naturens lagar. Vad tycker du om dessa påståenden? Är de sanna eller är de överdrivna? Skulle verkligen räntan kunna vara en bov i detta sammanhang?

Jag tycker det ligger mycket i detta påstående. Jag minns när jag för många år sedan läste nationalekonomi A och föreläsaren gick igenom de grundläggande graferna kring utbud och efterfrågan. Han nämnde att denna modell, som ju är en gällande grundskiss för vårt sätt att föra affärer, inte tar hänsyn till alla kostnader. Att priset vi betalar är lägre än det faktiska priset. Sedan skissade han ett hypotetiskt grått fält som visade på något som modellen missade, som vårt ekonomiska system inte tog hänsyn till, en skuld. Det hela tog cirka fem minuter och förblev sedan onämnt under de resterade arton veckor som kursen varade. Jag är övertygad om bokens påstående att vårt val att köpa så billigt som möjligt är att smita från notan och att skjuta över skulden ti ll kommande generationer. Våra barn. De kommer dock inte att bli tvugna att betala tillbaka i reda pengar, utan i sämre hälsa och livsmiljö. Men i vilken mån räntan är en bov i detta sammanhang står inte klart för mig ännu. Jag vet att räntan idag är det helt dominerande sättet att styra ekonomin. Det är ju därför de räntesättande Riksbankerna har sådan hiskeligt mycket makt. Hög ränta avkyler ekonomin (eftersom vi då lånar mindre och sparar mer), låg ränta blåser på (eftersom vi då sparar mindre och lånar mer). Men om jag skissar mina tankar lite lätt så kanske jag kan se hur räntan skapar ett ökat uttag av våra naturresurser. Om jag är satt i skuld och blir tvungen att betala ränta på denna skuld, driver det mig att arbeta hårdare och mer för attt nå den levnadsstandard jag vill ha. Eftersom mycket pengar, som annars skulle kunna användas till att köpa det jag vill ha, rinner iväg i avbetalningar blir jag tvungen att arbeta hårt. De flestas arbete idag innefattar att öka produktion eller f örsäljning eller att resa eller att göra andra negativt miljöpåverkande handlingar. När räntan tvingar oss att arbeta mer, gör det cokså att vi i större utsträckning påverkar miljön negativt. Är detta resomeng möjligt att följa? Och om det är möjligt att följa, bär det på något sätt??

 /WilliamMjuklandning (ibland finns ingen koppling mellan mina rubriker och innehållet i texten).

image81
GLASSFROSSA!!
(ät så mycket glass ni orkar!)
(mycket populär verksamhet hos barnen)


Jag har precis avslutat ett pass nere i vår blivande tvättstuga. Rengjort golvet, efter att Sven lagt fog. I klartext: GNUGGA, GNUGGA, GNUGGA, GNUGGA, GNUGGA, många timmar i sträck.

JAg tycker det ska bli roligt när sådana som besöker oss si sådär vartannat år kommer på besök när vi är färdiga. De som inte kunnat ta del av processen på plats utan bara får uppleva det veckotidningsaktiga upplägget FÖRE-EFTER. De kommer nog, nu småler jag lite, att upptäcka vissa förändringar.

Fifi lämnade huset i förrgår för att åka till Frankrike, p.g.a Migrationsverkets öppenhjärtiga inställning till utlänningar av afrikanskt ursprung. Men Jenny träffade henne i Örebro idag och hon har bestämt sig för att stanna de tre månader ytterligare som Migrationsverket tillåter. Får se var hon hamnar nu.Sover för tillfället hos Basile. En togoles bosatt i Örebro.

Jag trodde asylrätten var en rättighet. Ändå anstränger sig svenska myndigheter sig till det yttersta för att försvåra för utländska medborgare att söka asyl. Försvåra för de att utnyttja sin rätt. Och Spaniens stränder fylls av döda svarta kroppar. Heja Europa!


Och med så muntra iakttagelser lämnar jag datorn och skrivbordet och gliiiiiiiiiiiiider isäng.


mmmmmmmmmmmm......zzzzzzzzzzzzzzzzzzz......ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ

Vad ska man säga??

image78

TAGE
(Gör mitt pappahjärta varmt)

Jaha, nu fungerar äntligen detta mähä igen. Datorer, och funktioner kopplade till datorer, kan vid spridda tidpunkter få mig att tolka glaset som halvtomt. (En omskrivning för att jag i förrgår brutalt anföll vå billiga ursäkt till datorn med familjens vassaste köttkniv. Fullständigt utan vett och sans. Tack och lov fanns några fysiskt starka individer närvarande som lyckades rädda den stackars datorn. Endast en avskuren mussladd och en trasig knapp till skärmens färginställning lyckades mitt bisarra utbrott åstadkomma. Nu ser jag allt i svart och vitt. Ingen större förändring sedan tidigare alltså)


Jag har vrickat min fot något lite (haltar betänkligt). Detta skedde under en session av det återfunna livselixiret innebandy. Inte något gott som inte har något ont med sig, eller hur det nu var Von Trier uttryckte sig.


Min kuskapssyn har förändrats radikalt de senare åren. Även om jag inte skulle erkänt det då, så var mitt kunskapsideal av det teoretiska slaget när jag studerade. Statistik, litteraturanalys och svårbegripliga matematiska formler för samhällsekonomi var starkt lysande stjärnor på okunskapens nattsvarta himmel. Men pannkaka kunde jag inte göra - ens med recept. Efter sex år som pappa och familjefar (låter konservativt) är skillnaden abnormt enorm. Idag lagas lasagne, älggryta och åtminstone ett par olika soppor. Dessutom kan jag skillnaden på 40 och 60 grader när jag tvättar familjens kläder. Min kunskapssyn har avsevärt vidgats. Och även min förmåga, på andra än det teoretiska området.


Apropå "Fäng med Häng". Jag har inte läst något mer än senast jag skrev, men jag fick ett motargument av sandlådan igår. Gjorde rent sandlådeleksaker. Där fanns en solblekt orange liten plasttraktor. Skopan var avbruten och hjulen borta. Många år hade den varit med och lekts av många barnhänder. De sandlådor den bebott och de resor den gjort bar spår i dess sargade fordonskropp. En liten solblekt orange traktor, med en historia. Enligt Feng Shui ska man kasta allt gammalt och trasigt. Det som är förbrukat och "fult". Men vad händer med den historia som sakerna bär. Den karaktär som bara kan formas av tidens tand. Förlorad!image80

ALGOT
(Gör mitt papphjärta varmt)

Brinnande räven rules!!

Hej!

Nu är jag igång med bloggandet. Bytt bort internet explorer så nu fungerar bloggtjänsten igen. Brinnande räven regerar. Återkommer snart... Jag ska bara, som Alfons brukar säga.

Ring...ring...

Ture har lyckats tidigarelägga en utav sina livs debuter med cirka sju år. Tretton år skulle han vara för att få sin egen mobiltelefon. Han har en och är sex! Han och Tage.
Ture lyckades leta reda på en gammal Nokia som låg och skräpade i ett extra dammigt hörn, letade själv (!!!!!!!!!!) i vår mörka källare efter ett kontantkort som skulle ligga bredvid torktumlaren. Han lyfte på saker när han letade!! Hittade kortet som inte fungerade, men lyckades övertala sin mormor att få ett av hennes alldeles sprillans nya telefonkort (Hon håller sig gärna med sådana. Fråga mig inte varför. Kanske tycker hon det är ballt??). Och plötsligt fungerade hans och Tages mobiltelefon. Den kommer att användas mycket restrektivt är föräldrarna överens om - få se hur länge vi orkar hålla det?! Och nummret? Jo...

073-6386168


image77

Vårt nya kök rymmer många barn!!Jag har börjat spela innebandy på söndagar. Det var två år sedan sist. Skönt.Fifi har besökt Migrationsverket och ansökt om tillfälligt uppehållstillstånd. Vi får se hur det går. Hon cyklade till bussen. Efterlyses!! Min förlovningsring. Om ni ser en slät guldring liggandes alldeles i sin ensamhet, utan uppenbar ägare, hör av er. Det kan vara min. Efterlyses!!
Jenny och Tage vandrar i lingonskogen. Tage vänder sig till Jenny och säger:
"Man kan inte bära hela världen på sina axlar, för då finns inget kvar att stå på."

Vem ser dig runt hörnet.
Inte jag.
Någon,
men inte jag.

Våtrumskontemplation


Vid Norasjönimage76


Ägnat hela kvällen, mellan 00:50 och 02:00, åt datatrubbel, med sammhörighet till denna bloggsida. Och nu äntligen går det att skriva, men jag börjar bli för trött. Ändå en kort reflektion... Oj, oj...

När jag studerade och någon frågade vad jag fick för associationer till frasen "Våtrumsspackel på grå gipsskiva" hade svaret från undertecknad förmodligen först varit ett frågetecken (orden fanns då inte i min vokabulär) och sedan vid närmare förklaring "Gräv hellre ner mig". Idag väcker frasen "våtrumsspackel på grå gipsskiva" istället tankar som en stund för mig själv, tystnad, kontemplation, kreativitet och själavård.  

Ytterligare en sysslolös dag!

image73

Det finns människor i min omgivning som tycks tro att jag inte har någon tid över. Som om fyrabarnsförälderskapet och ombyggnationen av huset skulle göra att jag inte fick någon tid kvar. Men det är bullshit! Jag har massor av dagar då jag inte sysslar med så mycket alls. Jag vet inte huruvida idag är representativ, men tänkte ändå redogöra lite mer i detalj vad just gågna dag innehållit. 

05:59 Klockan ringer. Jag upp. Strålar inte, men upp kommer jag.

06.00 - 06.25 Jag går ut och byter däcket på bilen. Haft på reservhjulet, men byter nu tillbaka till det ordinarie som blivit lagat på OK-macken i Nora.

06.25-06.30 Duschar snabbt och klär på mig.

06.30-08.00 Ture vaknar och sätter igång med sitt schema. Jag dukar fram frukost, plockar fram kläder och försöker att lallande väcka mina två "mellanbarn". Tage vaknar och sätter på sig Algots kläder, som Jenny senare lyckas övertala honom att byta. Algot vaknar inte. Byter på Myra och klär henne. Lägger vagnen i bilen, fixar bytarväska m.m. för att kunna ta med barnen till Fellingsbro. 

08.00-08.25 Går ut med barnen, utom Algot som får stanna hemma med Jenny. Följer Ture till bussen och säger hejdå klockan 08.24. 

08.24-09.00 Försenad. Kör lite för snabbt till motorverkstaden i Fellingsbro. Här ges möjlighet att under 40 minuter sitta ganska så mycket i egna tankar. Men jag och Tage fipplar mellan låtarna i Robban Brobergskivan.

09.00 - 10.45 Besöker Fellingsbro folkhögskola. Fantastiskt inkännande kollegor som pratar mycket med Tage och ger komplimanger för hans fina blinkande skor. Tage ler mer och mer. JAg märker att han gärna vill stanna. 

10.45 - 11.30 Tage mår ändå gott när han på hemvägen får slicka i sig en hel Magnum (som tydligen innehåller halva dagskaloribehovet för en vuxen människa). Två kilometer hemifrån blir det akut bajsstopp i dikesrenen (Inte för mig - för Tage).

11.30 - 13.00 Gör iordning lunch. Kebabköttsröra med grönsaker och ris. Diska, tyckte jag förr var rogivande (men gjorde det då inte heller så ofta) 

13.00 - 17.30 Förbereder rotmos (skala är det som tar tid), ordnar mellis, ringer och "fixar" hem en kompis till Tage som anländer. Ture kommer hem och vi har "fransklektion" med Fifi (lär oss bord, kex och äpple på franska). Spelar tärningsspel med Ture och Algot, ordnar ett extra mellis (den första - majskolvar - var inte så populär), skär grönsaker, ser till att Ture kommer i duschen. Kompisen hämtas. Det ringer en del samtal under tiden om helt andra saker som måste ordnas med. Baren äter rätt bra med rotmos och köttkorv faktiskt. Myra hungrig och trött, får smaka rotmos.

17.30-19.00 Lyckas badda av gipsförsedda Algot med våtservetter (ett badsubstitut) och får Tage att duscha, tvålar in honom, byter på Myra, borstar tänderna på samtliga. Får in de på deras rum och sätter igång en gemensam städprocess. En kompis till Ture dyker upp och vill byta Pokémonkort vilket resulterar i att Ture och Tage springer ut på gården och är borta ett tag. Jag (och Algot) städar klart, Myra somnar.

19.00-20.30 Barnen är trötta och gnäller, gråter och protesterar. Jag är givetvis lugnet själv och inte det minsta trött eller kort i tonen!! När sagorna är lästa vaknar Myra. Hon skriker utanför, men TAge lyckas somna ändå. De andra två följer med ut och tar varsin köttkorv medan jag ordnar gröt och river äpple och matar Myra. Ture går själv in på rummet och lägger sig. Algot får jag in i mitt och Jennys sovrum. Jag går med Myra fram och tillbaka i trettio minuter i sovrummet medan Algot ligger stilla i sängen. Han somnar tillslut. Myra med.

20.30-21.30 Jag diskar av, torkar av, tömmer diskmaskin, sopar, plockar undan. Jenny kommer hem.

21.30-22.30 Jag sätter i ett tvättmaskin, tömmer en torktumlare, eldar i gårdens panna, fipplar med motorsågen och påbörjar spackling.

22.30-23.15 Pratar en stund med Jenny och Fifi om språkinlärning m.m.

23.15 -01.00 Forsatt spackling och slipning

01.00-01.22 Bloggning

En ganska sysslolös dag alltså. Mest slölyssnat på Robban Broberg, diskuterat språkinlärning och bloggat! Nu ska jag bara duscha och gå och lägga mig. Sover nog redan innan två. Godnatt!


Spackla igen...

Nu är badrum och tvättstuga "riktiga" rum ,dvs vägar och golv på plats... Nu kommer vi boende in... alltså spackla!

RSS 2.0