Lekhjälmar på dagis!!

Apropå att det finns förskolor i Stockholmsområdet med lekhjälmar för barnen (!!) vill jag föreslå följande läsning:

Trygghetsnarkomanernas landav David Ebenhard.

Jag och Jenny har parallelläst den under semestern. Numer blir det bara en bok per år... Ett litet citat:

"I en artikel i Dagens Nyheter (17/9 2005) berättas om staden Drachten i Holland. En stad i vilken man bestämde sig för att ta bort i stort sett alla trafikljus och vägskyltar. Trafikingenjör Hans Mondemann är mannen bakom Drachtens revolution. Bakgrunden till hans idé var att han under flera år noterade att antalet trafikskyltar ökade för vart år men att olyckorna trots det inte blev färre, tvärtom. Skyltarna verkade göra att man slutade tänka och inte såg sig för. Med ett för stort antal budskap och förmaningar blev det omöjligt att hålla reda på dem.
Efter bearbetning av stadsstyrelsen lyckades han få igenom sitt projekt. Effekten blev att trafiken, som i Drachten till 60 procent utgörs av cyklister, fick skötas utan reglering. Cyklisterna fick samsas om det oövervakade utrymmet med lastbilar, bussar, bilar och gående. Ingen bär cykelhjälm och inte ens trottoarerna är särskilt tydligt markerade. Det låter som grunden till en veritabel katastrof, men sen den nya ordningen infördes har olyckorna minskat enormt och antalet olyckor med personskador hade 2005 gått ner till noll!"

Det är tänkvärt och bra. Sen är boken väl tjatig och upprepande. Lite väl många tändsticksgubbar blir det också. Citerar SvD i parti och minut. Råder ingen tvekan om varifrån han bildar sig en verklighetsuppfattning och formar sin omvärldsanalys.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0