Myra kryper!!

Ja, det var väl egentligen bara det jag ville berätta. Att Myra "kryper"... Stilen är något säregen och farten än så länge låg. Dags att sätta upp grind för trappen.


Annat förr...

Saxat från Borås Tidning, tisdagen den 4 september 2007. Insändarsidan


image100"Annat var det förr - då sköt vi småfåglar och sprängde utedass

Det är otroligt vad folk klagar och gnäller på allt nuförtiden. Och värst är fruntimren. De gnäller på precis allting, de har för lite i lön och är i för få bolagsstyrelser, det är jobbigt att föda barn osv.
En av mina mostrar födde sammanlagt åtta barn och inte klagade hon. Men visst finns det gnälliga män också. Häromveckan var det någon nykterhetsivrande politiker som tyckte att skatten på alkohol var för låg! och borde höjas. Och vad skulle resultatet bli av det? Folk skulle ruinera sig p.g.a alkoholinköp och få gå ifrån hus och hem. Som om det inte fanns nog med bekymmer i samhället.
Ta den där Bush t.ex. Han skickar soldater till andra sidan jorden för att slå ihjäl oskyldiga människor. Vad har de gjort för ont? Se´n komemr de hit med sina moskéer och kebaber.
När min far låg i beredskapen under kriget då fick dom äta barkstuvning. Inte frågade dom efter sushi eller kebab. Men  nu skall ungarna ha coca cola och pizza och hamburgare och sprutgrädde och allt möjligt amerikanskt skräp. Inte rör de på sig heller, sitter och glor på TV och datamaskiner. Undra på att de ser ut som gödsvin. När vi var barn då var vi ute i friska luften och pallade äpplen, sköt ekorrar och småfåglar och sprängde utedass. Då hade man kul, det har inte ungarna idag.
Och de här förbannade rondellerna, vad skall man med dom? Man kan lätt tro att  man kör radiobil på Liseberg när man är ute i trafiken. Förr dög det med en vanlig vägkorsning och den som hade företräde körde först. Konstigare var det inte.
Det är väl de här kommunalpolitikerna i trafiknämnden som skall ha nå´t att göra när de inte räknar pengarna de får in från parkeringsavgifterna som höjts för femte gången på två år nu. Man har ju inte råd att ta bilen till sta´n och handla längre. Men då blir väl miljöidioterna nöjda, de tycker ju att vi skall bölja (!) köra med häst och vagn igen. Hur skall man då komma över alla farthinder med ett sån't fordon? Men det struntar väl dom i för de åker ju taxi när de skall nå'nstans. Varför dom nu skall ha mer bråttom än andra.
När min far låg i beredskapendå fick de åka häst och vagn och det gick alldeles utmärkt. Det var ingen som klagade på det. Men nu är det ett jävla gnäll på allting.


Gustav Abrahamsson
fyrtiotalist som var med på tiden det begav sig"
KETCHUPFLASKAN


Där går den i golvet! Den briserar och sprider sin röda kletiga sörja över skåp, golv, draperier och dörrar inom en radie av två meter. Detta sker samtidigt som Myra sitter på golvet och i sin oöverträffade trötthet skrikande trycker ut det som behöver ut, Algot med vrickad fot har hällt badkaret fullt i kallt vatten och satt sig själv däri, Ture och Tage precis skall påbörja det tredje världskriget avseende vem som har fått dyka mest med Mamma Mu på dataspelet. Diskhögen är enorm och på spisen håller ett par kycklingburgare precis på att brännas vid. Vi har nått en vändpunkt!!


Samtidigt som jag öser upp ketchup med slaskskrapan från golvet, torkar kylskåp, lister, dörrkarmar, hänger ned draperiet i vit bomull soh sprutar Ta bort på de kulsprutespridda fläckarna, byter på Myra och steker färdigt kycklingburgarna tar Ture kommandot. Han dukar bordet, plockar fram hamburgebröden, ställer fram grytunderläggen, LOKA m.m, pratar med den skrikande Algot och hämtar torkhandduk till honom, skär sallad och tomater samt plockar upp det spill som denna hantering åstadkommer. Han blir snart assisterad av Tage som skär, skurar, öppnar LOKAflaskor. Alla sätter sig tysta vid bordet (utom Myra och Algot förstås som skriker till dess att deras blodsockernivå passerat den kritiska nivån på sin väg uppåt). Snart är det helt tyst. Vi börjar prata normalt med varandra.Grabbarna får avsluta dagen, efter tandborstningen, med en stund Pippi Långstrump. Jag lider småleende med den lärarinna som får Pippi Krysmynta Efraimsdotter (ja vad det nu var för namn allt) på sin lott. Myra somnar som en sten. En kvart senare sover alla pojkar, utom jag. Jag har bloggat. Nu ska jag sätta på radion och ostörd städa upp i köket.

Ketchup på er allihopa!!

Blå stjärnhimmel

image96

Tage och Algot provsover Tages nya rum. Det enda vi gjort där hittills är att plocka ut tillräckligt med grejer för att få plats med en madrass. Tage längtar efter sitt nya rum.

VI har haft kusin Ester på besök idag. Många trötta barn. Kaos fram till lunch, med bl.a. lunchpizza som fövandlades till kolbullar i ugnen. Men sedan en skön stund fram till kvällen.

Umgicks en kort stund med farfar Anders i lekparken i Nora.

Ska nog sova snart.Stunden är och
har soppsleven i tom gryta
men ler i motmjugg
och kisar i
strålande sol.
Svårslaget!

Just den stunden

När jag ligger på madrassen
med två små huvuden vilandes mot
mitt bröst.

Sagoboken är nyss lagd åt sidan.
Och de har krupit riktigt nära.
 
Jag slappnar av
och somnar
tillsammans med
mina barn.image95


Är det någon som vet var jag kan få tag i denna film? Jag minns att jag tyckte så mycket om den. Jag kan betala ganska mycket. Det finns pengar att tjäna!!


Jag och Tage gick på en första gitarrkursträff idag. Men vi drar oss nog ur. Den aktuelle gitarrläraren verkar inte riktigt ha den där rätta småbarnspedagogiska känslan.

Strax innan midnatt blev jag färdig med min första kaklingsession. Jag satte kakelplator själv!! Med såndär spade och allt! Bör påpekas att där jag kaklar ska vi ha väggfasta garderober. Så inget kommer att synas. Safe!

Hur ska vi göra?

Läser som sagt lite rättvis ekonomi - JAK:kurs. Diskuterar för tillfället ekonomisk tillväxt och BNP-måttet. Andas ut några gånger (andas in också för den delen annars får mitt råd ödesdigra konsekvenser). Läs följande rader då det är tyst omkring dig, så att det är möjligt att koncentrera dig på texten. Det är den värd. Fundera. Kommentera (Om du vill!)

"Eftersom den ekonomiska tillväxten räknas i procent så blir det en kurva som fördubblar sig med jämna mellanrum. Om vi fortsätter att hålla fast vid dagens mått på ekonomisk tillväxtkommer det att krävas oerhörda resurser för att klara den ökningen.

Bilden (visas ej på bloggen men går säkert att föreställa sig red.anm) visar BNP-tillväxt fram till 2003 i fasta priser (år 2000 priser). Det brtyder att inflationen är bortjusterad. Ökningen i BNP har från 1950 fram till 2003 varit ca 3% per år. I pengar motsvarar det ett snitt på 34 miljarder kr per år i ökning. Alltså har vi producerat och konsumerat 34 miljarder kr mer än föregående år i snitt de senaste 50 åren.

Om vi fortsätter att producera och konsumera 3% mer för varje år så måste vi börja lättra längs den branta kurvan, eftersom 3 % på ett högre belopp blir mer och mer hela tiden. Nu är 3 % ca 70 miljarder. Om vi ska följa kurvan uppåt så måste vi om 50 år öka 270 miljarder kr per år föra att hålla oss på kurvan 3 %. Observera att inflationen är bortjusterad.

I snitt  de närmaste  50 åren ska vi ha en BNP-tillväxt på 146 miljarder kr för att klara 3 % varje år. "image94

Har för övrigt tittat på ovanstående film. Kan rekommenderas. Var beredd att titta mellan fingrarna. Stundtals fruktansvärt skrämmande.

BARNPARTY I BYGDEGÅRDEN!!

image93

Tvåhundraårsfura.

Säg det, snälla

Lägger barn, viker tvätt
städar toalett

Säg det

Slår ut vägg, bäddar rent
köper kylskåpdmagnet

Säg det

Gnuggar fönster, läser saga
bildäck att laga

Säg det

Sover inte, skriver lista
diska är det trista

Säg det

Köper mat, lagar soppa
barnkalas att shoppa

Säg det

Byter dynor, plockar saker
Trött.

Snälla, säg det

- Du, den här grytan du har diskat. Den är inte ritkigt ren.

JÄGAREN!

image89

image90

image91

Tage har varit på sin första älgjakt på måndagsmorgonen.
Oerhört spännande.
Ingen Älg.
Pappa puster ut.
Familjen börjar nu planera för införande av veggoveckor.


Tombolatarzan!

Wow! Jenny är på rytmikkurs och jag har lyckats få alla barn att somna vid klockan 19:45. Det betyder att jag kan blogga in solitude i kanske trettio minuter. Beroende? Jag? Nej! Jag kan sluta är jag vill.

Renoverings- förlåt ombyggnadsmässigt sett händer det en del. Tvättstugan är färdigkaklad, vi har valt kakel till köket och  duschkabinen.  Efter det att kök och rum nere är klara är det "bara" ett riktigt stort projekt lvar - nämligen badrummet uppe. Sedan ska vi visserligen riva två väggar, montera ned en kakelugn skapa ett nytt rum, sätta upp två nya väggar, sätta in två nya dörrar, spakla och tapetsera allt, lista dra el o.s.v uppe. Men det börjar bli vardagsmat. Gjort i en handvändning med andra ord.

Meddelade chefen idag. Jag ska vara föräldraledig för Myra ytterligare en termin. Fram till den 16 maj. Kommer att komma tillbaka till jobbet för att kunna utvärdera det år jag inte varit närvarande. Det blir som att se trailern till en film, efter det att man inte sett den?? För att utöka mängden vuxenkontakter något, och få tänka på något annat än om jag bör/hinner  tvätta händerna mellan det att jag torkat upp någons lösa maginnehåll från golvet och det att jag skall rädda den pannkaka som sedan länge börjat ryka vidbränt i köket (Nu var jag där igen!) så ska jag försöka delta i någon givande kvällskurs nästa termin. Folkbildning!!!

JAK-sektionen: Har nu, efter en en och en halv veckas frälst tillstånd, börjat tänka kritiskt. Min kritiska tanke är denna. Det är naturligt att ta ränta. Oavsett vad jag lånar ut till en okänd människa från det gamla våffellaggen till en bunt med sedlar vill jag ha kompensation för den tid då jag inte kan använda det som är mitt. Att inte kunna grädda våfflor eller åka till Bahamas (Nu låtsas jag som om jag var i besittning av en stor sedelbunt. Låtsas gärna att du går på det!) är värt en ersättning. Ersättning betalas ofta ut i form av pengar. När denna ersättning gäller pengar, kallas den ränta.  Hmmm... Jag läste faktiskt inte mer än tjugo poäng av nationalekonomi, och nu förstår ni varför jag slutade! Vi är dock fortfarande inne på att låna pengar från JAK.
RSS 2.0