Hur ska vi göra?

Läser som sagt lite rättvis ekonomi - JAK:kurs. Diskuterar för tillfället ekonomisk tillväxt och BNP-måttet. Andas ut några gånger (andas in också för den delen annars får mitt råd ödesdigra konsekvenser). Läs följande rader då det är tyst omkring dig, så att det är möjligt att koncentrera dig på texten. Det är den värd. Fundera. Kommentera (Om du vill!)

"Eftersom den ekonomiska tillväxten räknas i procent så blir det en kurva som fördubblar sig med jämna mellanrum. Om vi fortsätter att hålla fast vid dagens mått på ekonomisk tillväxtkommer det att krävas oerhörda resurser för att klara den ökningen.

Bilden (visas ej på bloggen men går säkert att föreställa sig red.anm) visar BNP-tillväxt fram till 2003 i fasta priser (år 2000 priser). Det brtyder att inflationen är bortjusterad. Ökningen i BNP har från 1950 fram till 2003 varit ca 3% per år. I pengar motsvarar det ett snitt på 34 miljarder kr per år i ökning. Alltså har vi producerat och konsumerat 34 miljarder kr mer än föregående år i snitt de senaste 50 åren.

Om vi fortsätter att producera och konsumera 3% mer för varje år så måste vi börja lättra längs den branta kurvan, eftersom 3 % på ett högre belopp blir mer och mer hela tiden. Nu är 3 % ca 70 miljarder. Om vi ska följa kurvan uppåt så måste vi om 50 år öka 270 miljarder kr per år föra att hålla oss på kurvan 3 %. Observera att inflationen är bortjusterad.

I snitt  de närmaste  50 åren ska vi ha en BNP-tillväxt på 146 miljarder kr för att klara 3 % varje år. "



image94

Har för övrigt tittat på ovanstående film. Kan rekommenderas. Var beredd att titta mellan fingrarna. Stundtals fruktansvärt skrämmande.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0